ЛІКАРСЬКА ТАЄМНИЦЯ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ ТА ЗАКОНОДАВСТВІ УКРАЇНИ ПРО ОХОРОНУ ЗДОРОВ’Я

Автор(и)

  • Микола Єгорович Шумило
  • Владислав Степанович Рудей
  • Людмила Григорівна Дунаєвська

DOI:

https://doi.org/10.51989/NUL.2021.5.16

Ключові слова:

лікарська таємниця, медична таємниця, охорона лікарської таємниці, конфіденційність пацієнта, особисте життя, приватне життя

Анотація

У статті досліджуються наукова і нормативна модель охорони лікарської таємниці у кри- мінальному процесі та законодавстві України про охорону здоров’я, розкрито проблеми пра- вового регулювання в даній сфері, вивчено досвід зарубіжних країн, розроблено науково обґрунтовані пропозиції для вдосконалення чинного законодавства України. Обґрунтовано, що професійна лікарська таємниця – це наявність відомостей про факт звернення по медичну допомогу; даних про сам факт лікування; стан здоров’я особи; обі- знаність із медичним та немедичним характером сімейного й інтимного життя хворого. Визначено, що правовий режим охорони права особи на лікарську таємницю у кримі- нальному процесі України передбачає можливість його тимчасового обмеження, а в окремих випадках – абсолютну недоторканість цього права. Розкрито підходи законодавця щодо визначення підстав для надання лікувальними закладами стороні обвинувачення відомостей, що охоплюються визначенням «лікарська таємниця». Констатовано, що правові підстави для надання лікувальними закладами відомостей про особу, що становлять лікарську таємницю, стороні кримінального провадження є неоднако- вими через відсутність єдиної і послідовної позиції законодавця. Аргументовано, що норми, які визначають умови та порядок надання відомостей, що становлять лікарську таємницю, мають бути зрозумілими й однозначними, забезпечувати гарантії проти можливого свавілля і зловживання з боку держави. Розроблено зміни і доповнення до чинного законодавства України, відповідно до яких єдиною правовою підставою для розкриття лікувальними закладами відомостей, що станов- лять лікарську таємницю, має бути ухвала слідчого судді або суду. Запропоновано, щоб лікувально-профілактичні заклади, до яких доставлено особу вна- слідок нещасного випадку, обмежувалися лише інформуванням правоохоронних органів про факт звернення по медичну допомогу без деталізації діагнозу й інших особливостей стану здоров’я. Водночас така інформація має подаватися у знеособленому вигляді, якщо пацієнт не дав добровільної згоди на розголошення даних стосовно нього.

Посилання

Михайлов С. Правова реґламентація медичної таємниці. Вісник Харківського національного університету внтурішніх справ. 2012. № 3 (58). С. 218–226.

Ісмаілова У. Поняття, загальна характеристика й ознаки категорії «лікарська таємниця» у законодавстві України. Право і суспільство. 2016. № 4. С. 35–40.

Негодченко О. Медична та лікарська таємниці як гаранти інформаційної приватності. Право і суспільство. 2013. № 2. С. 41–48.

Коробцова Н. Правове регулювання медичної таємниці. Підприємництво, господарство і право. 2005. № 4. С. 8–11.

Петрухин І. Личные тайны (человек и власть). Москва : Изд-во ИГиП РАН, 1998. 232 с.

Удалова Л., Кузьмічова-Кисленко Є. Лікарська таємниця в кримінальному процесі України : монографія. Київ, 2020. 134 с.

Дикарев И. Врачебная тайна в уголовном судопроизводстве. Российская юстиция. 2009. № 4. С. 66–69.

Рішення Конституційного Суду України від 30 жовтня 1997 р. № 5-рп. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v005p710-97#Text (дата звернення: 14.06.2021).

Чеботарева Э. Врачебная этика. Москва : Медицина, 1970. 99 с.

Уголовно-процессуальный кодекс Федеративной Республики Германия – Strafprozessordnung (StPO) – научно-практический комментарий и перевод текста Закона. URL: https://publishup.uni-potsdam.de/opus4-ubp/frontdoor/deliver/index/docId/6039/file/sdrs02.pdf (дата звернення: 01.08.2021).

Об утверждении основ законодательства Союза ССР и союзных республик о здравоохранении : Закон СРСР от 19 декабря 1969 г. № 4589–VII. URL: https://docs.cntd.ru/document/9021016 (дата звернення: 04.08.2021).

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-29

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА ТА ПРОЦЕСУ